Sunday, November 24, 2013

RESEPI : PUDING JAGUNG SENANG DAN SEDAP

baru letak atas api sederhana

Assalammualaikum,

Teringat semasa belajar di sekolah menengah, ada kawan buat puding jagung.. sedap.  Sayapun minta resepi, tapi, dia kedekut, tak bagi resepi penuh.  

bila dah panas adunan dah nak pekat sikit
 Dia cuma beritahu, tepung kastad, susu dan jagung..dan gula. tu je... dia kata senang je.. tapi, dia tak bagitau kena letak air juga... bila saya bagitau tak jadi, dia kata, eh senang je... takkan tak jadi.. lama-lama sayapun dah malas nak ambil tahu.. dah fobia nak buat puding heheheh.

 Tadi, pergi ke speedmart, niat nak beli biji bijan nak buat sos makan dengan stimbot... tapi, alih-alih saya bawa balik jagung dan planta la pulak, plus aiskrim... hampeh la..










Saya google je... saya baca semua dan saya tambah satu dua bahan jer... google yang ni katanya sedap.. 



Bahan-bahan  :

1 cawan tepung kastard - tambah la 2 atau 3 sudu makan tepung ni lagi... untuk dapat adunan yang cantik ye
3/4 cawan gula pasir @ ikut cita rasa sendiri
3 cawan air
1 tin susu cair 
1 tin jagung krim
secubit dua  garam
1 sudu makan mentega (nak bagi nampak berkilat cantik)

Cara :

1. masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau perlahan-lahan...
2. kacau sampai mendidih - biar la lama sikit, biar masak betul - sentiasa kacau ye dan perlahankan api, bila adunan dah mula pekat... kacau lagi...(sambil-sambil tu rasala, gula ok tak, masin ok tak.. tapi, garam tu bubuh sikit-sikit dulu supaya sesuai dengan rasa sendiri)
3.  dah siap masak... masukkan dalam bekas... biar sejuk kat suhu bilik baru masukkan dalam peti ais.. sedap dimakan ketika sejuk


Komen : bila makan sejuk, sedapppp




No comments:

Post a Comment