Saturday, December 1, 2012

masakan ringkas je, kacang tanah & bilis goreng - yummy

Tak sangka la pulak, pagi Sabtu ni rancangan televisyen tersangat membosankan.  Saya dah tak tengok astro.  Bosan tahap gaban sebab kebanyakan programnya siaran ulangan.  

Rasanya nak potonglah langganan.  Jadi, sepagi ni, saya 'surf' internet.  Pelbagai kisah, singgah blog-blog yang ada. 

Ok, hari ni saya nak kongsi resepi paling senang, mudah dan ringkas.  Masakpun tak sampai 8 minit.  

Bagi yang baru nak belajar memasak.  Elokla, buat yang ringkas dulu.

Maaf la resepi lain tak dikongsi di sini, biasalah ikut 'mood'.  Next time, saya cuba la.  

Jom... 




Selalunya kacang tanah & bilis goreng dimakan dengan nasi lemak  atau soto.   Memang sedap.

Senang je masakan ni, tak lama masa nak memasaknya.   Sebenarnya saya ratah je.  





RESEPINYA AMAT MUDAH.

1. 5 SUDU BESAR KACANG TANAH MENTAH
2. 3 SUDU BESAR BILIS (KALAU BOLEH GUNA YANG SAIZ KECIL)
3. SESUDU BESAR MINYAK MASAK

CARA MEMBUATNYA

1. PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI
2.  GORENG KACANG TANAH, JANGAN LUPA, KACAU SELALU.  BILA DAH NAMPAK SEPARUH MASAK, CEPAT PADAMKAN API DAN TERUS MENGACAU - BARANG DIINGAT MASAK KACANG TANAH DENGAN MINYAK MEMPERCEPATKAN MASAKAN, KALAU TAK BIASA, PERLAHANKAN API, NANTI HANGUS PULA. OK, ANGKAT KACANG TU
3. GORENG PULA BILIS TADI, BILA NAMPAK KUNING JE, CEPAT TUTUP API,
TAPI, TERUSKAN KACAU.
(SAYA TAK GALAKKAN BILIS DAN KACANG TANAH DIGORENG SEKALI SEBABNYA, NANTI TAKUT BILIS HANGUS, KACANG TANAH TAK MASAK PULA.  BILA BILIS DAH GARING, ANGKAT.
4. HIDANGKAN DALAM PINGGAN - CAMPUR - BOLEH MAKAN BILA-BILA MASA - 


No comments:

Post a Comment