Saturday, March 8, 2014

RESEPI KAKAK IPARKU : SAMBAL TUMIS UDANG CILI MERAH - MUDAH DAN SEDAP MENYELERAKAN

Selalunya saya akan buat sambal tumis udang dengan cili kering… tapi, kali ini saya gunakan cili merah.  Resepi asal saya ambil daripada kakak ipar saya.

BAHAN-BAHAN
1. 10-15 BIJI CILI MERAH - DIKISAR - MASUKKAN 1/2 CAWAN 
    AIR
2.  3 ULAS BAWANG BESAR - DIKISAR
3.  1 ULAS BAWANG BESAR DIHIRIS BULAT
4.  1 SUDU MAKAN GULA
5.   3 SUDU BESAR AIR ASAM JAWA
6.   GARAM SECUKUP RASA 
7.   3 SUDU BESAR MINYAK MASAK
8.   2 ULAS BAWANG KECIL DIHIRIS 
9.  10 EKOR UDANG SEDERHANA BESAR @ BESAR, NAK LEBIH 
      SILAKAN (UDANG DIPOTONG SEDIKIT BAHAGIAN HUJUNG 
      KEPALA DAN EKOR, KALAU BOLEH BELAH BELAKANG DAN 
      BUANG BAHAGIAN HITAM SEPERTI TALI)


CARA MEMBUATNYA

1. PANASKAN MINYAK
2. TUMIS BAWANG KECIL DIHIRIS HINGGA NAIK BAU
3. MASUKKAN PES CILI MERAH DAN BAWANG BESAR YANG 
    DIKISAR TADI - MASAK 
4. MASUKKAN AIR ASAM JAWA, GARAM, GULA, BIAR DIDIH
5. DIDIH JE MASUKKAN UDANG DAN BAWANG DIHIRIS BULAT TADI…MASAKLAH HINGGA SEMUA BAHAGIAN UDANG DAH MASAK DAN JANGAN TERLALU LAMA NANTI UDANG LIAT
6. SIAP MASAK… HIDANGKAN


1 comment:

  1. terima kasih atas resepinya, sedap!
    husband tak tahan kepedasan cili kering, ganti cili besar ni.
    sedap sangat, halal ya!

    ReplyDelete