Tuesday, March 4, 2014

RESEPI KAMPUNG UDANG MUDAH & SEDAP : UDANG MASAK ASAM

Menu ni memang ringkas.  Bahan pun tak banyak.  Sesuai untuk yang nak cepat masak dan juga sedap dimakan dengan nasi panas.




Bahan-bahan
1. 10 ekor udang sederhana besar - dibuang sedikit di hujung kepala
2. 1 labu bawang besar - dihiris bulat dan tebal
3. 1 cili merah - hiris serong
4. separuh genggam asam jawa dicampur dengan suku cawan air dan dapatkan jusnya yang pekat
5. gula secukup rasa / 1 sudu teh
6. sedikit kunyit
7. secubit garam
8. 3 sudu makan minyak masak
9. seinci halia dihiris seperti batang mancis (apa ke namanya lupa la)

cara menyediakan
1. udang digaul dengan garam dan kunyit
2. panaskan minyak dalam kuali, masukkan udang dan masak hingga separuh masak dan angkat serta asingkan
3. masukkan hirisan bawang besar, cili merah, halia - bila dah layu masukkan perahan air asam jawa tadi
4. masukkan gula dan bila didih dan akhir sekali masukkan udang tadi kacau sampai masak.. dan boleh dihidangkan..
5. sebelum angkat, rasa dulu sesuai tak dengan selera… macam saya tak suka masam sangat 

No comments:

Post a Comment