Thursday, December 6, 2012

RESEPI BBQ - UDANG HARIMAU GERENTI SEDAP



Ha, terlioq dah tengok gambaq di ataih? Memang sedap.  Rasa udang ni manis, maklumlah udang segar bugar yang dipancing sendiri. 

Err, bukan saya pancing, tapi bebudak yang kaki pancing.





Ni dia kalau nak resepi BBQ udang harimau.  Oh ya, cuma udang segar je yang sedap dan manis dibuat BBQ, tapi, kalau dah takdak masa, pi pasar je la... kalau mahal tu, pejam mata sikitlah kot... bila lagi nak merasa, buat sendiri sedap.  Kalau pi makan kat restoran, haru la juga harga dia, dah tu sikit.  Kalau sedap tak pa, kalau kena hak yang ado?  

Oklah saya perturunkan resepi adik Fawwaz.  Dia mancing, dia sediakan udang untuk BBQ ni.  



Bahan-bahan.

1. sekilo udang harimau atau kurangpun tak apa - 
2. 3 ulas bawang putih - ditumbuk halus / kisar pun ok
3. 1 labu bawang besar (tengok saiz kalau besar sangat separuh la) - ditumbuk juga / kisar pun ok
4. seinci halia - tumbuk kasar / kisar
5. 2 sudu makan perencah tomyam adabi
6. 2 sudu makan perencah nasi goreng adabi

Cara penyediaan.

1. Udang dipotong hujung kepala sikit, cuci dan tos.
2. Bawang putih, bawang besar, halia, dan perencah tu semua, gaul dalam bekas.
3. Bila dah sebati, masukkan udang.  Gaul dan perap semalaman.
Barang diingat, jangan perap di bahagian ais beku.
4. esoknya apa lagi... zasss... bako je la, tapi, bara api je ye,jangan ada api nanti hangit.  

Udang ni tak hangit sebab bakar guna bara aje, tak ada api menyala.  

Kalau takdak udang harimau, udang apa-apapun boleh.  Tapi kena saiz besar baru sedap.  Nak lagi kalau udang laut... perghhh. 

Selamat berBBQ. 


5 comments:

  1. sekilo- 8-10 ekor
    supplier- sabahan
    kapasiti- 1tan dan seterusnya
    terbaik didunia, kenyal mcm pisang, masak tak kecut
    existing depatures, japang, kota singa
    nak jalim usahasama , panggil lah
    as salamualaikum wbt

    ReplyDelete
  2. boleh la bila saya buka restoren nanti...saya akan cari...

    ReplyDelete
  3. Kakcik, hari ni nak buat bbq gak.. Kecik2 ja belakang rumah..

    ReplyDelete
  4. Marinate prawns with flavorful spices, then grill to perfection. The smoky char complements the succulent prawns, creating a mouthwatering blend of taste and texture. What To Do This recipe is sure to be a hit, offering a delectable twist on BBQ.

    ReplyDelete