Tuesday, December 18, 2012

masak lemak tempoyak ikan siakap - versi lain sikit


 Masak lemak tempoyak ikan siakap.  Biasalakan, musim durian, banyak la orang dok bagi tempoyak.  Buat sambal sudah, sedapnya, lupa nak ambik gambo, lagipun resepi senang, tapi, lain kali nak buat sambal saya kena ambik dan 'upload' yer.

Sebenarnya nak masak ikan aji aji, tapi, tersilap ambik ikan la pulak di peti sejuk tu. Bila dah bukak plastik dan ikan pun dah lembut, baru perasan.  Ikan siakap ni nak masak stim, terbantut sudah. 



Dah lama dok google nak dapatkan resepi ni.  Macam-macam versi la pulak.  Akhirnya, buat la apa yang patut.  Hehe, tak sangka  cubaan pertama berjaya dan memang sedap.  mana taknya, bubuh ikan bilis lagi, versi sesuka hati nampak?



Mulanya nak buat versi masak lemak tempoyak negeri sembilan yang tanpa bawang.  Tapi, lebihan bawang yang dah dipotong beberapa hari lepas ada lagi, sayang la pulak. 


Bahan-bahan

1.  Seekor ikan siakap / ikan apa pun ok - bersihkan 
2. 2 cawan santan biasa dan 1 cawan santan pekat 
3. Segenggam cili padi atau ikut suka nak pedas mana - tumbuk
4. 1 inci kunyit hidup -tumbuk
5. sebelah bawang besar - nak bagi pekat jer - tumbuk
6. 1 - 2 ulas bawang putih - tumbuk - nak letak atau tak nakpun ok
7. segenggam ikan bilis ditumbuk 
8. secubit garam 
9. sebatang serai - dititik
10. 2 sudu besar tempoyak @ 1 senduk - 
11.  kalau nak letak asam gelugor boleh, tapi saya tak letak sebab tak berapa suka masam 
12. 1 helai daun kunyit - saya tak letak sebab tak ada, daun kunyit ni boleh dihiris sebesar 1 inci - fungsi kat sini nak bagi bau wangi 



 Cara 
1. Tumbuk bawang besar, putih, kunyit dan juga ikan bilis
2. Masukkan bahan di atas ke dalam periuk dan tambah satu atau dua sudu air, masak dulu bahan-bahan tu supaya masak sikit - tak nak bau tengik kan
3. bila bahan di atas dah layu, masukkan 2 cawan santan cair, kacau selalu, lepas tu masukkan ikan tadi sampai didih
4. perlahankan api, masukkan 1 cawan santan pekat - kacau perlahan dan masukkan serai - garam pastikan jangan banyak sangat sebab dah ada ikan bilis, rasa dulu sebelum masukkan garam yer
5. tempoyak - sukatan terpulang ye. tapi, lagi banyak lagi sedap - saya masukkan 2 sudu besar dan lebih sikit...heheh - kacau perlahan-lahan sampai didih, api jangan besar nanti pecah minyak




hujan pula tengah turun dengan senyum simpulnya... ha apa lagi, memang sedap betul... sib baik ikan siakap ni yang kecil, kalau tak jenuh nak habiskan. 

ok, selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment