Friday, November 26, 2010

akhirnya

10 zulhijjah
pukul 1.30 petang, 10 zulhijjah, aku dapat balik ke kampung juga.  aku singgah sebentar di 'office' untuk mengambil kak ani yang menumpang keretaku.

ingat ke kat 'office' dapatla merasa ketupat rendang, tapi...hampeh. takdakpun.

lepas je r & r tapah, kak ani bertanya padaku, "tak nak berhenti ke, regang kaki ka, rehat kejap ka?".  aku yang terbiasa memandu tanpa singgah lama-lama di hentian sepanjang lebuhraya, selamba je menjawab, "dak kot, tak pulak rasa letih, saya tak kisah...kak ani nak berhenti ke?".  dia menjawab soalanku, "kak ani tak kisah, kalau hajar nak berhenti, bolehla, kot kot nak beli buah ka." 

aku bukannya apa, cuma tak rasa ngantuk sangat.  sebelum tu bila memandu sendirian ada la jugak berhenti ke satu atau dua hentian untuk tidur sebentar, maklumlah letih.  tapi, kali ni lain sikit, ada peneman. jadi taklah ngantuk.

bagaiamanapun seolah faham dengan pertanyaan kak ani, aku pun berhenti di r & r sungai perak.  lama sungguh aku tidak singgah di sini sejak ia dibuka semula selepas menaiktaraf hentian ini.

setelah dapat 'parking', aku dengan kak ani pun menaiki tangga ke gerai buah-buahan.  lucunya bila kak ani merungut, "la awat 'escalator' ni tak gerak? yang patut gerak 'escalator' naik bukannya yang turun." selamba je kak ani bertanya kepada pengawal keselamatan yang kebetulan berada di situ.

aku pulak dah sampai ke atas sambil meninjau-ninjau gerai di kiri kanan kami.  tiba-tiba kami terus melangkah ke gerai di hadapan kami yang penuh dengan buah belimbing, pelam pelbagai jenis, dokong, jambu air, jambu batu dan beberapa lagi buah-buahan lain.

tiba-tiba kak ani mempercepatkan langkahnya dan terus menuju ke arah tergantungnya buah jambu 'bol' yang hampir pupus.  sambil memegang buah tersebut, dia terus berkata kepada penjual buah, "saya nak beli buah ni lah...lama betui tak makan buah jambu ni..." sambil membelek-belek buah jambu 'bol' kak ani sambung lagi..."eh awat pelik sangat buah ni? ringan semacam?" kak ani terus meraba dan memegang buah tersebut.

aku pulak yang tersangat berkenan nak membeli buah tersebut terus berkata, " la...kak ani...perasan tak buah ni sebenarnya buah plastik?". "la...awat tipu kami...saya nak jugak buah ni, awat gantung buah plastik ni, ingat ke buah betul...sampai hati" sambil disambut gelak ketawa penjual buah tersebut mereka menjelaskan yang buah jambu 'bol' tu memang tak ada.  lagipun memang tak pernah dijual. yang tergantung di penjuru gerai tu pun hanyalah replika buah itu.

setelah diberi rasa potongan beberapa jenis buah, kamipun membeli buah untuk dibawa pulang.  aku terus memilih buah kaya.  besar betul.  seingat aku,  masa kecil aku makan buah yang paling besarpun sebesar buah oren aje.  tapi, kali ni ia memang besar, sebesar buah limau gedang. daripada nak beli sebiji, aku terjebak beli 3 biji sebab nak beli untuk mak.  kak ani pun membeli beberapa jenis buah-buahan di situ.

12 zulhijjah
sesudah subuh dalam 6.30 pagi je kami terus ke kampung 'gajah merangkak' yang terletak di kulim.  (agaknyalah, yang aku tau kami perlu melalui pekan padang serai.)

masa untuk menyembelih lembu pun tiba.  ustaz tah apa ke namanya, lupa la pulak.  terus membaca doa kemudian bertakbir dan menyembelih haiwan korban kami.  "ha jawab takbir...tengok darah yang mengalir ni"  aku pulak hampir la nak menitis air mata.  terasa hiba pulak.  tapi, sempat lagi amek gambar proses menyembelih tu sampai le ke lapah.

setelah memotong dan menimbang daging korban, abang kedua ku terus 'menuntut janji' supaya aku masak nasi mandi.  alamak...aku cadang je hari sebelumnya, bukan nak masak betul-betul pun.  tapi, tah kenapa mulut ni pulak gatal menjawab, "ok, no problem."  dia dan kakak iparku dengan bersemangatnya menawar diri untuk ke kedai beli bahan-bahan untuk dimasak.  aku pun 'check' le kat dapur ada tak bahan rempah untuk dimasak nasi.  cuma yang takde limau kering, daun bay/salam dan zafaran.

dalam kepala gabra la jugak...camana nak masak nasi mandi ni, dah la tak pernah masak...ni nak kena masak banyak la pulak. tapi, agaknya aku ni ego kot... aku teruskan je... beras basmati 5 kilo, aku sukat setengah je, mungkin dalam 2 kilo lebih aku masak.  tapi, kakak ipar aku yang sukat air rebusan daging untuk ku. 

"cukup ke air untuk masak ni? tak ke kurang?" tanyaku pada kak timah.  "dak kot, jangan bubuh banyak sangat satgi lembik" jawab kak timah.  aku pulak ngangguk.  tapi, dalam hati was was ada le... aku teruskan juga.  dengan bacaan bismillah dan selawat aku pun tumis dan masukkan beras dalam periuk besar.  bila aku tengok ke dalam periuk tu, terdetik hatiku. "macam ayaq sikit ja"

bila aku bukak periuk untuk mengacau, air dah kering tapi beras setengah masak je. "kak timah, kena tambah air lagi la..macam mentah je" kak timah pun berikan sekole air daging sambil memesan.  "jangan bubuh semua satgi lembik pulak" emm...dah terlambah aku curah je air daging sampai habis...

aku kacau lagi, alamak macam mentah lagi. kakak ipar kepada kak timah terus beri petua untuk letakkan secawan air di tengah periuk dan tutup ketat-ketat periuk tu supaya nasi mentah masak.  walaupun aku tak yakin, maklumla aku ni nak je tambah air daging lagi...bagi aku, memang kena masukkan sekole besar air supaya masak.  tapi, ditegah kakak ipar kepada kak timah, katanya tak payah, nanti masakla nasi tu. setelah daun pisang diletak atas periuk dan ditutup dengan tudung, ditindih pulak dengan lesung batu, mereka menyoalku bertubi tubi.

nasi mandi ni macam nasi beriani ka? nasi arab ke? nasi hujan panas ke?  aku jawab, bukan, bukan, bukan...ni lain sikit.

nasi mandi ni sebenarnya berasal dari yaman.  orang arab yaman ni masak mandhi dengan mengorek lubang pada tanah, bahagian bawah sekali kayu api, lepas tu diletakkan periuk berisi beras dan di atas periuk tu pulak, daging kambing atau ayam yang dimasak secara menggantung di bahagian paling atas periuk tu, kemudian barulah ditutup.  jadi, air atau jus daripada daging ayam atau kambing akan menitis pada nasi...(aku kira jus daging ni la menyedapkan lagi nasi mandi)

sambung ku lagi, "kita buat cara kita sudah la...takkan nak korek tanah, tak sempat dah...lagipun ni nak cuba je...).  "habih tu nak makan dengan apa? dalca ka" tanya kak iparku. "eh dak lah kita makan ja dengan daging rebus tu, cicah dengan air asam tomato...tu ja...tak payah nak masak lauk lain dah...ikutkan kena panggan ayam atau kambing...ni nak panggan daging korban tak dan dah...kita buat 'simple' je.

tetiba je...aku bagi idea...eh...'confident' betul....padahal dalam hati gabra...

sup daging dah dihidang.  bila aku nak cedok nasi je...aku dah tau...alamak..nasi mentah lagi...tapi apa nak buat...depa kata ok je...(amboi dalam hatiku sempat membebel..."tu la jangan dok harap kat orang...kalau masak sendiri, buat la sendiri tok sah dok ikut cakap orang." 

bahagian paling 'best'.  air asam tomato sedap sangat tapi....pedas gila.  sup daging aka sup tulang...memang terbaik punya, tapi, daging liat lagi.  nasi mandi...camana?  alahai...anak-anak saudaraku tambah nasi, semua orang tambah nasi, depa kata sedap sangat walaupun....walaupun...walaupun mentah... la sikit.   aku je tak tambah...sebab aku makan dengan kuah sup dan air asam tomata tanpa daging...bukan apa, tak termakan...daging tu liat bebenor...kesian...

'result'nya... aku berjaya masak nasi mandi dan ramai memuji...habis seperiuk...walaupun serba kekurangan...kurang masak..heheheh...

'morale of the story is' ....memang dah lama nak masak nasi madhi ni sendiri..akhirnya berjaya....'next time' nak masak lagi tak?  tengoklah dulu...'next time' akan buat macamana orang Arab buat, korek tanah le... tapi, sanggupkah aku?

oh ya part paling best...hari ahad dalam metro aku dah lupa suratkhabar yang mana satu...keluar pula rencana restoran yang ada nasi mandhi...eh...cam tau tau je...

1 comment:

  1. sgt lawak bila sy baca..good entri.cant wait for the upcoming entry

    ReplyDelete