Tuesday, September 24, 2013

RESEPI ULANGAN, UDANG SALUT TEPUNG TELUR MASIN


 Ha, saya ni suka sangat dengan resepi udang salut tepung telur masin.  Memang sedap.  Kaloripun tinggi.  Tapi, bukan makan selalupun...



Kali ni dapat udang sederhana besar.  Beli di Tesco Mutiara Damansara. Seronoknya, sebab barulah rasa udangnya.

Bila saya buat udang salut tepung telur masin ni, saya tak makan dengan nasi, tapi ratah gitu saja... 

Serius sedap.

Nak resepi?  Cubalah...

Bahan-bahan

1.  Udang dalam 10 ekor saiz sedang atau besar - udang laut lagi sedap daripada udang bela... so suka hati nak yang mana ye
2.  Telur asin 3 biji - direbus dan diambil telur merah sahaja
3.  Tepung celup - Kentucky @ adabi - tapi, kalau nak buat sendiri pun ok, guna je tepung jagung, lada putih dan garam sikit, gaul tepung tu, tapi jangan bubuh air na...
4.. Minyak untuk menggoreng
5. Sebiji telur putih yang telah dipukul
6. 2-3 pelepah daun kari, ambil daun sahaja
7. 5 biji cili padi, dihiris
8. Stok ayam ataupun boleh guna pati ayam tapi guna separuh je atau sedikit, elok rasa dulu sebab pati tu dah ada garam
9.  Buttercup / lepa susu
1. 1 sudu besar gula atau lebih pun tak apa ikut rasa atau sikit...ikut rasa sendirilah

11.  2-3 sudu besar susu segar
1
Cara membuatnya

1.  Udang tadi dibuang sedikit kepala dan dibuang urat belakang (untuk udang besar ).  cuci dan toskan
2.  Celupkan udang tadi dalam telur putih dipukul 
3.  Salutkan pada tepung tadi
4.  Panaskan minyak
5.  Goreng  udang hingga masak - angkat
6.  Masukkan satu sudu minyak masak yang guna untuk goreng udang tadi - masukkan 2 sudu butter
7. masukkan daun kari dan cili padi dihiris tadi - jangan sampai garing, bagi masak je
8. masukkan telur merah yang dihancurkan terlebih dahulu, terus kacau tanpa henti
8. a - masukkan susu segar tadi ya...
9. masukkan 2 sudu besar stok ayam ataupun sedikit kiub ayam - kacau (separuh kiub ok)
10. Masukkan udang tadi, gaul hingga sebati...masukkan gula akhir sekali,  bila dah kering, angkat dan hidang...




No comments:

Post a Comment