Sunday, February 16, 2014

RESEPI KAMPUNG RINGKAS : TERUNG MASAK LEMAK UDANG KERING, SEDAP PULA TU







semenjak dua menjak balik kampung ni, teringin la pulak makan menu ringkas, tetapi menyelerakan… kena pula guna bahan yang tidak banyak.



Bahan-bahan :

5 biji terung (suka hati terung apapun, tetapi yang paling sedap terung bulat putih)
RM2 pati santan
sebungkus kecil tang hoon (di utara tang hoon berwarna jernih, kalau suun berwarna kelabu macam mee hoon)
garam secukup rasa
1 biji cili merah
1-2 labu bawang besar
2 cawan air / santan cair
segenggam udang kering
segenggam udang kecil


cara menyediakan:
1. terung dibelah 4
2. hiris serong cili merah
3. bawang dibelah 4
4. tang hoon rendam dulu, bila lembut potong 2
5. 2-3 sudu makan santan dicampur dengan 2 cawan santan
6. tumbuk udang kering
7. masukkan semua bahan di atas termasuk garam ye, masak hingga terung lembut (suka hati terung tu nak masak sampai macamana)
8. perlahankan api, masukkan santan pekat yang selebihnya atau satu cawan santan pekat
10.masukkan udang segar
(peringatan semasa masukkan santan pekat pastikan api perlahan dan kacau perlahan-lahan supaya santan tak pecah)
11. rasalah garam dah sesuai dengan selerah...dah siap hidang jer

No comments:

Post a Comment