Wednesday, February 12, 2014

RESEPI KAMPUNG BONDAKU : IKAN BAKAR RINGKAS DAN SEDAP


Ni nak bagitau ni, kalau teringin nak makan berselera tapi tak  la susah nak sediakan bahan masakan… mai cuba resepi ikan bakar ni… gerenti sedap.

Bahan:

10 ekor ikan kembung (yang saiz kecil yang berlemak tu)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
3-4 sudu makan pati santan
garam secukup rasa
(daun pisang)

bawang merah, bawang putih, halia, tumbuk halus (tapi taklah halus sangat ye)
campurkan garam, 
dah siap, lumurkan semua bahan tadi pada ikan, termasuk dalam bahagian ikan tu,
biarkan dalam setengah jam, kalau tak sabar boleh bakar terus…
akhir sekali, masukkan santan, gaul
hati-hati semasa membakar, kalau nak elok balutkan dengan daun pisang.. 
kalau guna pemanggang, tak payah guna daun pisangpun takpe… tapi, ikutlah

bakar dengan api sederhana, wallah…
cubalah memang sedap…
ringkas dan menyelerakan… mudah lagi..


No comments:

Post a Comment