Hari ni tak terasa nak makan nasi. Tapi, rasa nak ratah sesuatu. Fikir punya fikir, ha, teringat nak buat udang goreng telur asin. Kira ini cubaan ke 4, semuanya menjadi. Tapi, kalau guna udang besar lagi sedap, kat kampung dah buat, sampai mak saya suka sesangat. Lupa nak amek gambo, sebab masa tu pun sibuk nak balik KL, jadi semuanya buat cepat-cepat.
Ni semua saya google dan tengok kat youtube. Pergh...sedap.
Bahan-bahan
1. Udang dalam 10 ekor saiz sedang atau besar - udang laut lagi sedap daripada udang bela... so suka hati nak yang mana ye
2. Telur asin 3 biji - direbus dan diambil telur merah sahaja
3. Tepung celup - Kentucky @ adabi - tapi, kalau nak buat sendiri pun ok, guna je tepung jagung, lada putih dan garam sikit, gaul tepung tu, tapi jangan bubuh air na...
4.. Minyak untuk menggoreng
5. Sebiji telur putih yang telah dipukul
6. 2-3 pelepah daun kari, ambil daun sahaja
7. 5 biji cili padi, dihiris
8. Stok ayam ataupun boleh guna pati ayam tapi guna separuh je atau sedikit, elok rasa dulu sebab pati tu dah ada garam
9. Buttercup / lepa susu
1. 1 sudu besar gula atau lebih pun tak apa ikut rasa
Cara membuatnya
1. Udang tadi dibuang sedikit kepala dan dibuang urat belakang (untuk udang besar ). cuci dan toskan
2. Celupkan udang tadi dalam telur putih dipukul
3. Golekkan pada tepung tadi
4. Panaskan minyak
5. Goreng udang hingga masak - angkat
6. Masukkan satu sudu minyak masak yang guna untuk goreng udang tadi - masukkan 2 sudu butter
7. masukkan daun kari dan cili padi dihiris tadi - jangan sampai garing, bagi masak je
8. masukkan telur merah yang dihancurkan terlebih dahulu, terus kacau tanpa henti
9. masukkan 2 sudu besar stok ayam ataupun sedikit kiub ayam - kacau (separuh kiub ok)
10. Masukkan udang tadi, gaul hingga sebati...masukkan gula akhir sekali, bila dah kering, angkat dan hidang...
halo , terimakasih udah mau sharing resep UDANG GORENG telur asin , perlu di coba ini . apa lagi kalo di kasih telur asin bakar, emm pasti enak yummyy
ReplyDelete