baru letak atas api sederhana |
Assalammualaikum,
Teringat semasa belajar di sekolah menengah, ada kawan buat puding jagung.. sedap. Sayapun minta resepi, tapi, dia kedekut, tak bagi resepi penuh.
bila dah panas adunan dah nak pekat sikit |
Saya google je... saya baca semua dan saya tambah satu dua bahan jer... google yang ni katanya sedap..
Bahan-bahan :
1 cawan tepung kastard - tambah la 2 atau 3 sudu makan tepung ni lagi... untuk dapat adunan yang cantik ye
3/4 cawan gula pasir @ ikut cita rasa sendiri
3 cawan air
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
secubit dua garam
1 sudu makan mentega (nak bagi nampak berkilat cantik)
Cara :
1. masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau perlahan-lahan...
2. kacau sampai mendidih - biar la lama sikit, biar masak betul - sentiasa kacau ye dan perlahankan api, bila adunan dah mula pekat... kacau lagi...(sambil-sambil tu rasala, gula ok tak, masin ok tak.. tapi, garam tu bubuh sikit-sikit dulu supaya sesuai dengan rasa sendiri)
3. dah siap masak... masukkan dalam bekas... biar sejuk kat suhu bilik baru masukkan dalam peti ais.. sedap dimakan ketika sejuk
Komen : bila makan sejuk, sedapppp
No comments:
Post a Comment